Vinko Grubišić i Željko Senečić na snimanju TV serije Makedonija

U utorak, 2. siječnja preminuo je Željko Senečić, istaknuti hrvatski filmski i kazališni redatelj, velikan scenografije, slikar, scenarist, dizajner interijera i pisac preminuo je u 84 godini.  U dugom i bogatom životu ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskoj filmskoj umjetnosti.

Priznati slikar u svom opusu na staklu slikao je vizije gradova, osobito Zagreba i Venecije, a životnu ljubav našao je u filmu i postao istinski vizionar u svom polju.  Od 1963. djelovao je kao filmski scenograf, jedan od najistaknutijih u Hrvatskoj. Zahvaljujući njemu oživljeni su setovi velikih kinematografskih ostvarenja. Autor je dvjestotinjak scenografija za igrane i dokumentarne filmove, niz emisija te tridesetak serija. Među najpoznatijim filmovima Jadran filma za koje je radio scenografiju su  “Rondo” (1966.) Zvonimira Berkovića, “Kad čuješ zvona” (1968.) i “Kiklop” (1982.) i “Glembajevi” (1988.) Antuna Vrdoljaka , “Breza” (1967.) Ante Babaja, “Imam dvije mame i dva tate” (1968.) Kreše Golika, “Jedanaesta zapovijed” (1969.) Vanče Kljakovića,  “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” (1972.) Krste Papića i “Gospa” (1994.) Jakova Sedlara.

Dobitnik je četiri Zlatne arene za scenografiju na Festivalu jugoslavenskog igranog filma (1964., 1985.) te Filmskog festivala u Puli (1992., 2001.), nagrade Dr. Branko Gavella za kazališnu scenografiju (1980.) te Grand Prixa za slikarstvo, za slike na staklu, na Salonu nacija – Le Salon des Nationas – u Parizu 1984. godine.

Jedan od posljednjih projekata na kojemu je Željko radio sa Jadran filmom je TV serija „Makedonija“. Bila je iznimna čast zajedno s njim stvarati.